bertta

Ensin työ, sitten huvi

Siivoillessa tietokonetta löysin arkistojen kätköistä kirjoituksen kesältä 2014. Olin Leppävirran palvelutaloilla virikeohjaajana. Järjestin kesällä ottamistani kuvista ja yhdessä palvelutalojen asiakkaiden kanssa tehdyistä töistä seuraavana marraskuuna, vuoden pimeimpään aikaan, kesäisen ja valoisan näyttelyn josta ei puuttunut hymyjä eikä ryppyjä. Harva työ on ollut yhtä antoisa ja mielenkiintoinen, mutta kesän jälkeen olin kyllä ihan poikki. Ja iloinen.

 

Perhonen, 120x120cm, 2014.

Perhonen, 120x120cm, 2014.

 

 

minun kesäni, Teidän kanssanne

Kuumassa autossa desibelit ovat kovat vaikkei autoradio ole toiminut kohta kymmeneen vuoteen. Käännän rattia kuin LeMansissa kipeällä ranteellani jonka paketoin aamulla. Vanha Nissan on kestänyt vähän liiankin pitkään pikkuvikojen korjauksella ja vie minua nyt kesätöihin. Pienen auton takakonttiin olen sullonut luonnosta keräämääni käpyjä, risuja, kuolleita mustikan varpuja ja naavaa, kuormalavan, kotoa löytämiäni työkaluja ja nauloja. Etupenkin varaa pari suurta laatikkoa joissa on revittyjä vanhoja lakanoita, osa niistä on letitetty. Ne näyttävät ihan torimarkkinoiden paksuilta metrilakuilta kun ne lajittelee väreittäin. Jossain pussissa on maaleja, papereita, pahveja ja vanhoja luontolehtiä. Kameralaukkua ja tietokonetta koetan varjella, etteivät ne vain olisi liian lähellä eväsnyssäkkääni jossa on kahvitermos lastattu piripintaan. Olen taas lähtenyt myöhässä kotoa ja matkaa on vielä parikymmentä kilometriä.

Kurvaan pihaan. Aurinko paistaa ja joukko iloisia senioreita ja vanhuksia huikkaa minulle päiväät ja moikat. Ovat syöneet aamiaisensa vielä minun ollessa nukkumassa. – Mitä tänään tehdään? Kysyy eräs aktiivisimmista minun tämän kesän uusista kesäkavereista. Onko vielä letitettävää? Kyllä sinulla on siinä hommaa sitten, halutaan kyllä sitten nähdä se valmiina. Se perhonen! Vastaan tulevani pian. Vien eväät jääkaappiin ja käyn kattamassa pöydän ja tarjoilemassa ruoan neljälle kaverille jotka asuvat yhteisessä huoneistossa. Yhdessä näistä palvelukodeista. Iloiset kasvot nyökkäävät ja näpit nypläävät jo paidanhelmaa. Jotain tekemistä noille jo paljon työtä tehneille käsille. Ensi maanantaina on muuten lettukestit! Ovat luvanneet hyvää ilmaa. Ollaan siinä tapauksessa ulkona.

 

Lettukestit